Volg ons op Facebook

Begeleiding

G-Boogschieten / Classificatie

Wat is classificatie?
Dat is de screening die competitiesporters met een handicap doorlopen om in een bepaalde competitieklasse ingedeeld te worden.

Deze indeling gebeurt in de eerste plaats op basis van de handicap (toelatingsproef) en daarna op basis van de functionele mogelijkheden van de sporter (functionele proef).

Door individuele sporters of teams met hetzelfde functioneel potentieel met elkaar in competitie te laten treden (in dezelfde competitieklasse) ontstaan er eerlijke competities en gelijke sportkansen voor alle deelnemers.

Voor wie?

Alle schutters die aan officiĆ«le HBL-wedstrijden of die internationaal willen deelnemen moeten vooraf een competitieklasse hebben.

Parantee (www.parantee.be) helpt de sporter graag verder bij het verwezenlijken van zijn sportieve ambities, er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

1) De schutter moet lid zijn van Handboogliga.

2) De schutter wenst effectief deel te nemen aan de competitie.

3) De schutter moet in staat zijn om de sport waarvoor hij een classificatie aanvraagt, technisch en conditioneel voldoende uit te oefenen.

Door wie?

Parantee heeft er de voorbije jaren werk van gemaakt om medici, paramedici en ervaringsdeskundigen op te leiden en te ondersteunen in het behalen van hun internationaal classificeerdersdiploma.

Afhankelijk van de handicap en de sport zal de classificatie uitgevoerd worden door een erkende federatiearts, oogarts, psycholoog of gediplomeerd ervaringsdeskundige.

Te doorlopen volgorde

Schutters die aan HBL-wedstrijden deelnemen, dienen te beschikken over een classificatie. Die bestaat uit volgende stappen, die een schutter in onderstaande volgorde dient te doorlopen:

Nationale classificatie, bestaat uit:

  • Toelatingsproef: Tijdens deze proef wordt er vastgesteld welke handicap de schutter heeft en of deze handicap ook betrekking heeft op de uitgeoefende sport. De aanvraag gebeurt via Handboogliga vzw.
  • Functionele proef: Hierbij wordt de functionele klasse bepaald. Na deze bepaling heeft de schutter een B-status (een Belgische status) en kan er worden deelgenomen aan alle Belgische wedstrijden (BK, VK, FITA,...). De nationale classificatie (functionele proef) wordt door Handboogliga en Parantee georganiseerd. Na de bepaling van de klasse ontvangt de schutter een bewijs van de B-status. Deze dient de schutter ten alle tijden te kunnen voorleggen.

Internationale classificatie

  • Wil je als schutter deelnemen aan een internationale classificatie, dan dien je deel te nemen aan een internationale classificatie. Deze vinden vaak plaats voor aanvang van een internationale wedstrijd. Hiervoor dient heel wat papierwerk in orde gebracht te worden (bvb. Medical Intake Form). Handboogliga en Parantee helpen de schutter hierbij.
    LET OP! Een internationale classificatie geldt boven deze van een nationale classificatie. Dit wil zeggen: eens een schutter internationaal geclassificeerd, wordt deze klasse/oordeel nationaal mee over genomen.

Contactgegevens

Boomgaardstraat 22 bus 24
2600 Berchem
Belgie

Tel 03/286.07.79
Fax 03/286.58.17

© Handboogliga 2012 - 2014

Disclaimer
Beheer

Website by Brainlane