Volg ons op Facebook

Begeleiding

Ethisch en gezond verantwoord sporten / Blessures

Blessures

Boogschieten vereist sterke schouders aangezien deze de spanning moeten opvangen van de pees wanneer deze wordt aangetrokken. Zonder het gebruik van de juiste techniek kan dit na verloop van tijd resulteren in schouderblessures. Veel schouderblessures genezen door voldoende rust maar soms zijn schouderblessures te ernstig en moet een medische behandeling of operatie plaats vinden.

Elke keer wanneer je de pees van een boog aanspant wordt er druk uitgeoefend op de spieren van je schouders, armen en rug. De schouder van de arm die de boog vast houdt duwt je arm vooruit terwijl de andere schouder juist je arm naar achter trekt om de pees te kunnen aantrekken. De spanning vergroot wanneer de pees wordt aangetrokken met een soepele beweging. Vervolgens wanneer de pees wordt gelost worden de armen en schouders gefixeerd om de spanning die vrij komt op te vangen.

Schouderblessures

Binnen het boogschieten zijn er drie types van blessures.

  • Rotator Cuff: Blessure aan de ‘Rotator Cuff’, grote peeskap die het schoudergewricht om sluit en waarop 4 pezen op aanhechten. Schade aan de Rotator Cuff kan leiden tot irritatie, zwellingen en het bekende Rotator Cuff inpingement. Een verrekking van de Rotator Cuff, bovenarm en bovenrug spieren kunnen ontstaan door overstrekking en overbelasting, dit kan leiden tot scheurtjes in de spiervezels zelf.
  • ‘Boogschutters schouder’: Een dislocatie van de schouder door herhaaldelijk stressfacturen (bijvoorbeeld door te snel met een te zware boog te schieten) wat resulteert in veel pijn en een instabiele schouder.
  • Andere schouderblessures: Niet alle blessures zijn gerelateerd aan de Rotator Cuff of andere schouderspieren.
    ‘Bursitis’ kan optreden door het herhaaldelijk aantrekken van een te zware pees waardoor de met vloeistof gevulde bursae, zorgt voor de demping in de schouder, gaat ontsteken.
    ‘Tendinitis’ en ‘Tendinosis’ kan optreden als gevolg van een ‘boogschutters schouder’ doordat er naar verloop van tijd microscopische barstjes komen in het dempingweefsel van de schouder.

Boogschieten kan schade aanrichten aan de Brachiale plexuszenuwen. Dit is een knooppunt van zenuwvezels die van de schouder tot in de armen lopen. Deze schade komt vooral voor indien het schouderweefsel, dat contact maakt met de arm, reeds geïrriteerd of gezwollen is.

Oorzaken van blessures

De twee hoofdredenen van schouderblessures is een slechte techniek bij het boogschieten en het schieten met een te zware boog. Een slechte techniek zoals het slecht positioneren van de arm en een instabiele arm door een te groot trekgewicht zorgt voor te grote krachten op de schouder en de omliggende spieren. Hierdoor wordt de grens van belasting overschreden met één van bovenstaande blessures tot gevolg.

Behandeling

Schouderpijnen en kleine letsels kunnen behandeld worden met anti-inflammatoire medicatie, rust en ijs. Meer ernstige blessures vereisen betere medicatie en eventueel is een operatie noodzakelijk. Consulteer steeds een dokter voor een diagnose ook al lijkt het maar een kleine blessure. Een vroegtijdige diagnose en behandeling voorkomt ernstige schouderpijnen door het langtijdige blootstellen van de reeds geblesseerde schouder aan spanning. Gun je lichaam voldoende rust om te kunnen herstellen voor dat je weer gaat boogschieten zodanig dat je niet kan hervallen in dezelfde blessure.

Blessurepreventie

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen dat je kan nemen om de kans op blessures te voorkomen.

Begin niet zomaar te schieten maar doe een goede warming up voor de inspanning. Onder het item ‘opwarming’ kan u verschillende opwarmingsoefeningen voor het boogschieten terug vinden.

Voldoende hydratatie (voldoende drinken), rust en een lichte maaltijd (met eiwitten en koolhydraten) een uur voor de inspanning kan ook blessure voorkomen. Hierdoor zijn de spieren voldoende uitgerust en hebben ze genoeg brandstof om de bewegingen herhaaldelijk en veilig uit te voeren. 

Op oudere leeftijd is het ook aangeraden om jaarlijks eens een 'check up' te laten doen. Zodanig dat u met een gerust hart uw favoriete sport kan beoefenen. 

Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane