Volg ons op Facebook

Begeleiding

Techniek / Aandachtspunten aankoop nieuwe boog

Op wat moet ik letten bij het kopen van een boog als beginner?

Prijs

Een goede tweedehands boog, geschikt voor deelname aan wedstrijden, kost al gauw €200 tot €500. De conditie (de staat van onderhoud en prestaties) bepaalt uiteindelijk de prijs. Bijkomende kosten zijn dan de pijlen en andere accessoires (zoals vizieren, stabilisatoren, koffer, boogstandaard, enzovoort). Het is natuurlijk altijd mogelijk om eerst de boog met pees en vizier te kopen, een beperkt aantal pijlen en op een later tijdstip de accessoires.

Waar kijk je naar?

Er zijn natuurlijk verschillende boogcomponenten maar voor een beginner is in de meeste gevallen een tweedehands boog beter dan een splinternieuwe boog. Dit drukt de kosten aanzienlijk. Boogschutters maken zich vaker zorgen over het uiterlijk en de leeftijd van de uitrusting, in plaats van het GEVOEL met de boog, wat veel belangrijker is. Een voorbeeld hiervan is Stan Siatkowski die in 1987 het Wereldkampioenschap won met een boog waarvan de onderste werparm lichtjes was verdraaid en de verf afschilferde. Dit wil niet zeggen dat je met een versleten boog moet gaan schieten maar het geheel moet goed zijn en de schutter moet dus een goed gevoel hebben bij de boog.

Test voor je koopt

Als de mogelijkheid er zicht toe dient probeer dan zoveel mogelijk bogen. Iedere boog schiet en voelt anders. Kies dan ook voor de boog waarbij je het beste voelt.

Boogtype

Met een basistype van één van de verschillende bogenfabricanten (Hoyt, Win&Win) kan je als beginner zeker van start gaan. Als je van plan bent om op lange afstand te gaan schieten (70m), let dan op bij de aankoop van het middenstuk en de werparmen dat deze de belasting van de Fast Flight pees en carbon pijlen goed kunnen doorstaan.

Werparmkracht

Indien u een middenstuk koopt hou er dan rekening mee dat deze geschikt is voor standaard Hoyt werparmen. Je kunt later dan nog kiezen voor een hoogwaardigere uitvoering. Hoe er rekening mee dat je werparmen niet te veel kracht (Pond) vergen. Dit zorgt er voor dat je als beginner in het begin staat te sukkelen, wat de succeservaring niet ten goede komt, en meer kans op blessures geeft.

In ieder geval vraag steeds advies aan een ervaren boogschutter of de bediende van de winkel voor je over gaat tot een aankoop.

Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane