Volg ons op Facebook

Begeleiding

Veiligheid

De boogsport wordt door meer dan 2000 Vlamingen beoefend en dan hebben we de verschillende initiaties en sportkampen nog niet meegerekend. Het merendeel van de ongevallenmeldingen die verzekeringen binnen krijgen betreft kneuzingen aan de arm waar de pees contact heeft gemaakt. Niettemin dienen we er ons bewust van te zijn dat we met een wapen bezig zijn en moeten dus de nodige veiligheidsvoorschriften gevolgd te worden.

Schieten en veiligheid

Nog voor we de pijl op de pees nokken is het van groot belang dat we het materiaal inspecteren. Een groot deel van de ongevallen is immers te wijten aan latten die het begeven en pezen die doorscheuren. Controleer dus de boog en pijlen op tekenen van schade waaronder scheuren, rafels, kromtrekken en andere tekenen van slijtage de integriteit van de apparatuur in gevaar kunnen brengen.

Kledij

Hoewel vaak over het hoofd gezien, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deelnemers de gepaste kledij dragen. Let er op dat je niet verstrikt kan geraken met de pees. Draag dus geen sjaals, kappen, sieraden of andere losse kledij.

Veilig een schot lossen

Om de veiligheid te kunnen garanderen dienen schutters gelijktijdig te schieten en de pijlen gaan halen. De meeste clubs hebben een systeem dat een signaal geeft om het einde van een schietreeks aan te duiden waarna de pijlen kunnen opgehaald worden. Let er ook op als je een boog opspant, dit altijd richting doel is.

Ontwerp boogschietterreinen

Boogschietbanen dienen ten allen tijden duidelijk gemarkeerd te zijn zodat boogschutters en toeschouwers precies weten waar ze mogen komen. De meeste boogschietstanden hebben aan beide kanten van de doelen een minimale veiligheidsperimeter van 10 meter waar niemand mag komen. Het terrein zelf dient zo plat mogelijk te zijn en alle obstakels zoals stenen en boomstronken dienen verwijderd te worden. Hou het gras kort zodat pijlen die het doel gemist hebben eenvoudiger te traceren zijn. Draag om deze reden ook gesloten schoeisel.

Buffer zones

Boogschietterreinen dienen ingepland te worden in relatief afgelegen gebieden. Let er op dat publiek toegankelijke zones zoals paden en tuinen op minstens 150 meter van de doelen bevinden. Veel terreinen voorzien ook een berm of een veiligheidsnet achter de doelen om de kans op verdwaalde pijlen te verkleinen.

Let er ook op dat je het boogmateriaal steeds in een afgesloten koffer bewaard. 

Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane