Volg ons op Facebook

Handboogschieten

Nieuwsoverzicht / Compound een Olympisch discipline? Dit denkt WA ervan...

24/07/2015

Is er hoop voor Compoundom een Olympische discipline te worden?

Wat moet er met de compound discipline gebeuren om een Olympische discipline te worden? Eerder deze zomer beantwoordde Tom Dielen, Secretaris-Generaal van World Archery, de internationale federatie voor het boogschieten, hierover al enkele vragen. Hieronder kan u het tweede deel van dit betreffende interview terugvinden. Dit met het aanstormende Wereld Kampioenschap in Denemarken op de achtergrond.

Welke voordelen heeft de toevoeging van Compound aan de boogsport?

Het geeft meer zichtbaarheid en uitstraling aan de boogsport aangezien er meer medaillekansen zijn voor de deelnemende landen.

Heeft u enig idee op welke termijn de compound discipline een onderdeel kan vormen van de Spelen?

Het is een langzaam proces waarin elke stap belangrijk is. Realistisch gezien kijken we naar de Spelen van 2024 als mogelijkheid maar ik vermoed dat het eerder dat de spelen van 2028 het meeste kans zal maken om Compound als Olympische discipline te verwelkomen.

Welke wijzigingen zal de compounddiscipline moeten ondergaan om toegelaten te worden?

We moeten het niveau van de concurrentie verhogen. Niet in termen van de ‘top’ boogschutters maar eerder in de breedte en verscheidenheid van het deelnemersveld. De compound discipline is populair in verschillende landen – bv Verenigde Staten – maar in ander minder ontwikkelde landen wordt de discipline niet beoefend terwijl de Olympische Spelen juist een wereldwijd evenement is.

Er is ook een emancipatorisch aspect aan dit verhaal. Er is niet enkel een discrepantie wat betreft het deelnemersveld inzake de verdeling mannen/vrouwen, ook op het vlak van de prestaties stellen we een kloof tussen de beiden geslachten vast. Op dit moment is het niveau van de elite dames niet hetzelfde als dat van de elite heren. Op het laatste Wereld Kampioenschap was er bij de top 30 van de vrouwen een spreiding over 30 punten terwijl dit bij de heren slechts 14 punten was. Dit patroon is tevens terug te vinden op andere grote wedstrijden.

Ondanks het vooruitstrevende werk van World Archery om deze kloof te dichten zijn inspanningen vereist van de nationale federaties om dit te realiseren.

Er is ook nog veel werk aan het medialuik van dit verhaal, meer bepaald het in de kijker te stellen van een boogschietevenement (denk maar aan het live streamen van wedstrijden via een Youtube kanaal). Hierdoor kunnen succesverhalen, uitdagingen en de “cool factor” van de sport beter worden gecommuniceerd. In dit kader hebben we de voorbije jaren een aantal competitieformats getest. Dit is een belangrijke stap in het ontwikkeling en differentiatie van “een sportproduct” zodat het kans maakt om opgenomen te worden bij de Olympische Spelen.

We moeten een format creëren waarbij compound discipline verschillend genoeg is van recurve zodat het als aparte discipline kan opgenomen worden (hetzelfde proces heeft de volleybalsport doorlopen om beachvolleybal op de OS te krijgen).

Hoe kan World Archery deze transformatie van de compounddiscipline ondersteunen?

Het voortdurend laten verder ontwikkelen van de compound discipline, dit zowel op vlak van presentatie als van format, op internationale evenementen. De toevoeging van de compound discipline aan de World Games (2013) was een belangrijke stap in de goede richting. Daarnaast hebben we ook nog mooie competities op de Universiades en de Commonwealth Games.

Er is ook een wijziging in hoe we de atleten “in the picture” zetten op onze website. We moedigen de atleten aan om actief te zijn op de verschillende sociale media waardoor er een hechtere community ontstaat. Dit is trouwens ook één van de doelstellingen van het IOC. De afdeling ‘Development’ van World Archery werkt hard aan de promotie van (compound) boogschieten in landen waar de sport aan zijn opmars bezig is. Alsook hebben we een beginner set laten samenstellen door enkele boogfabrikanten om de promotie van de sport in deze landen kracht bij te zetten.

Dat de link met boogfabrikanten van belang is konden we vaststellen op de ATA show. Hier heeft World Archery met veel fabrikanten gesproken en uitgelegd waarom het camouflagepatroon niet meer is toegelaten op internationale wedstrijden. Enerzijds is deze regel er gekomen voor de veiligheid maar voornamelijk voor de uitstraling van de sport naar de Olympische Spelen. Camouflage zal nooit aanvaard worden op de Spelen en willen we compound op de Spelen krijgen dan moeten we de sport aanpassen zodat het voor het IOC eenvoudiger is om deze te integreren in het huidige aanbod van de Spelen.

Op World Archery evenementen, zoals het Wereld Kampioenschap en de World Cups, worden de compound en recurve discipline evenwaardig behandeld. Op zaterdag zijn het de finales voor compound en op zondagvoor recurve. Ook de prijzenpot is voor beide disciplines hetzelfde.

Zijn er zaken waarbij de schutters, coaches en anderen kunnen helpen opdat de discipline zal worden opgenomen?

Elke sport heeft zijn eigen karakter en de topsporters spelen hier een belangrijke rol in. Jesse Broadwater is een fantastisch voorbeeld voor de compound. Op zijn facebookpagina zijn het aantal “likes” gestegen tot 24000 sinds hij zichzelf en de sport is beginnen promoten. Het is een soort van attitude dat helpt om van compound een Olympische vraagstuk te maken.

Op eender welk niveau of veld - van schutter, coach, organisator, fotograaf of journalisttot club, regio, provincie of land – het gaat erom dat men compound uitdraagt als een wereldwijde discipline waar iedereen plezier aan beleeft dit zowel als toeschouwer of als deelnemer.

Kleine zaken kunnen al helpen: Het dragen van sportkledij in plaats van jeans geeft dat extra sportieve beeld aan de buitenwereld. Als we als sportmensen willen worden aanzien moeten we ons ook zo kleden en gedragen.

Het zijn niet de schutters die we moeten overtuigen dat compound een Olympische discipline zou moeten zijn. Maar juist degenen die niet schieten moeten we overtuigen.

Is er nog iets dat WA hier aan wilt toevoegen?

Boogschieten is boogschieten, het maakt niet uit met welke boog je schiet. We houden allemaal van de sport en we moeten ons steeds positief blijven opstellen, zodat de sport het positieve imago krijgt dat het verdient. Als we samen werken en een verenigde, grote groep van atleten vormen wordt alles gemakkelijker en zal er vooruitgang worden geboekt.

Extract Interview Tom Dealen met website Team USA (http://m.teamusa.org)


Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane