Volg ons op Facebook

Handboogschieten

Outdoor Disciplines

In het boogschieten zijn er een aantal wedstrijddisciplines die geschoten worden volgens de reglementen van World Archery. World Archery is de Internationale federatie voor boogschieten. Veel outdoor wedstrijden worden volgens deze reglementering geschoten waardoor en records op geschoten kunnen worden en selecties voor internationale wedstrijden mogelijk zijn.

Daarnaast zijn er ook een heel aantal wedstrijden die niet volgens de World Archery reglementering wordt geschoten. Dit zijn vaak wedstrijden waar zowel de competitieve als recreatieve schutters hun gading in vinden. bijvoorbeeld:

  • 25 meter 3 pijlen: Schutters schieten op 25 meter 2 reeksen van 36 pijlen.
  • 25 meter 1 pijl: Schutters schieten op 25 meter 1 reeks van 36 pijlen.

Field Archery: Schutters leggen in pelotons een parcours af in bossen en velden. Onderweg dient men op doelen te schieten die op verschillende afstanden en hoogtes staan.

3D/2D Archery: Net zoals bij het Field Archery leggen schutters in pelotons een parcours af door bossen en velden. In plaats van op doelen wordt er op nagemaakte dieren (3D) of afbeeldingen van dieren (2D) geschoten.

Run Archery: Net zoals bij ‘Ski Archery’ is er hier een combinatie van 2 sporten. De schutters moeten een parcours zo snel mogelijk afleggen waar bij ze op sommige plaatsen moeten boogschieten.

Trap Archery: Hierbij wordt het zelfde principe gebruikt als kleiduifschieten. Enkel gebruik je geen geweer maar een pijl en boog. Ook hier worden schijven weggeschoten en moet je proberen de schijven uit de lucht te schieten voor dat ze terug op de grond vallen. Sinds kort zijn er enkele van onze clubs die het nodige materiaal hebben aangekocht om initiaties en zelfs wedstrijden te kunnen organiseren.

Clout Archery: -Hierbij wordt er geschoten men op een "clout". Dit zijn verschillende cirkels op de grond met een paal in het midden. (eigenlijk een reuze groot blazoen op de grond). Schutters proberen vanop verschillende afstanden, soms wel van op 185 meter, zo dicht mogelijk bij de paal te schieten.


Daarnaast zijn er ook nog enkele disciplines die niet door de Handboogliga worden aangeboden:

Ski Archery: -Deze discipline kan je vergelijken met Biathlon. De schutters moet langlaufen en schieten. Maar in plaats van met een pistool wordt er geschoten met een boog. Spijtig genoeg beschikt België niet over het juiste klimaat en kunnen dergelijke wedstrijden hier niet georganiseerd worden.

Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane