Volg ons op Facebook

Over ons

Over ons

Algemeen:

De Handboogliga is de Vlaamse gesubsidieerde Unisportfederatie voor Handboogschieten. Met meer dan 1300 leden is de HBL de grootste federatie voor het Handboogschieten op doel. De Handboogliga is aangesloten bij de nationale koepel Royal Belgium Archery. Dit is de nationaal overkoepelende federatie van de twee erkende en gesubsidieerde federaties van België. De Vlaamse vleugel betreft de Handboogliga (HBL), de andere vleugel wordt bevolkt door de Ligue Francophone Belge de Tir à l'Arc (LFBTA).

Via Royal Belgium Archery zijn beide liga’s verbonden met de Europese Federatie voor het boogschieten (EMAU) en de Internationale federatie voor het boogschieten World Archery (WA). Aangezien World Archery lid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is Royal Belgium Archery ook lid van het Belgisch Interfederaal Olympisch Comité (BOIC). Dit betekent dat leden van RBA en dus ook van de HBL kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Daarnaast is World Archery ook lid van de Association Générale des Féderations Internationales Sportives (AGFIS). Van elke discipline die World Archery ondersteunt bestaan er dus ook Wereldkampioenschappen. Bovendien kunnen we, via World Archery, ook deelnemen aan de Wereldspelen.

Missie en doelstellingen:

Officiële Missie

Boogsport Vlaanderen vzw is de enige gesubsidieerde unisportfederatie in Vlaanderen die handboogschieten op doel aanbiedt. In samenwerking met haar clubs promoot en bevordert Boogsport Vlaanderen vzw het handboogschieten op recreatief, competitief en topsportniveau. Ons aanbod richt zich naar een zo breed mogelijk publiek waarbij er een combinatie van vernieuwing, prestaties, plezier, educatie en resultaat centraal staan.

Vlotte Missie

Met boogschieten beoefen je een sport waar zelfontplooiing, precisie, kracht en plezier centraal staan. Dit binnen een organisatie waar iedereen zijn plek heeft en zijn/haar belangen behartigd worden. Daarnaast wil Boogsport Vlaanderen de boogsport als inclusieve familiesport de plaats geven in Vlaanderen die het verdient. Boogsport, Sport voor allen!

Doelstellingen:

De Handboogliga heeft enkele doelstellingen die het in de komende beleidstermijn wil gaan realiseren. Hiervoor doet het beroep op zijn secretariaat en tal van comités die door vrijwilligers worden bevolkt.

 • Doelstelling 1) Het organiseren van competitiesport
  De Handboogliga wil een ruim aanbod van competitie wedstrijden aan de leden aanbieden. Er zijn verschillende soorten competitievormen voor het indoor als het outdoor seizoen. Zowel Recurve, Compound, Longbow, Barebow als Hunting bow schutters vinden een wedstrijd naar hun keuze.
 • Doelstelling 2) Het organiseren van recreatiesport
  Naast de competitiewedstrijden wil de handboogliga ook recreatieve wedstrijden of schietmogelijkheden aanbieden. Hierin primeert de “fun” factor boven de competitiedrang.
 • Doelstelling 3) Het organiseren van kaderopleidingen en bijscholingen
  Om onze trainers een kwalitatieve ontwikkeling te laten genieten wordt in samenwerking met de Vlaamse Trainer school gewerkt aan verschillende opleidingen. De initiator Boogschieten loopt al sinds enkele jaren en ook de Instructeur B zal vanaf 2013 georganiseerd worden. Ook voor de scheidsrechters zullen er opleidingen opgestart worden.
 • Doelstelling 4) Het begeleiden en informeren van onze sportclub
  De Handboogliga wil in de toekomst meer inzicht krijgen in de noden en behoeften van de clubs. Het wil daarnaast de clubs begeleiden in de bestuurs en administratieve werking.
 • Doelstelling 5) Promoten van de eigen sporttak
  Door middel van promotionele acties zoals initiaties, promostanden, kennismakingsdagen wil de Handboogliga de sport kenbaar maken aan het grotere publiek. Door middel van een nieuw promotieproject wil de Handboogliga in deze komende beleidstermijn onze sport promoten.

Contactgegevens

Vorselaarsebaan 60
2200 Herentals
Belgie
Tel 014/86.93.87

© Handboogliga 2018 - 2020

Disclaimer
Beheer
Privacyverklaring

Website by Brainlane